Wallen in de ochtend

Wallen in de ochtend

 
Er wordt in Amsterdam Centrum veel geklaagd door bewoners over zwerfvuil. Het valt ons ook wel op, want we wonen hier al een eeuwigheid maar er zal nog meer verloedering moeten komen voordat het stadshart in de verte de vervuiling benadert die we van de jaren zeventig kennen, toen veel mensen de grachten nog gebruikten om allerlei troep te dumpen, van matrassen tot simpel huisvuil. Open riolen waren het ook nog eens. In die tijd kon je de grachten nog echt ruiken en de grachtenpanden werden nog niet bewoond door mensen uit de provincie die de stad zo prachtig romantisch vinden, maar zich tegelijkertijd aan alles kapot ergeren. Van de Gay Pride tot en met Koningsdag, het is hen allemaal snel te veel.

Uiteraard krijgen de toeristen, geheel naar de laatste mode, de schuld van het vele zwerfvuil. Over het midden- en kleinbedrijf, als beproefde aanjagers achter de gentrificatie van achterstandsbuurten, wordt zelden geklaagd in relatie tot vuilophoping. Wie echter regelmatig door de stad fietst, weet wel beter. Het meeste vuil dat gaat zwerven komt van vuilophopingen veroorzaakt door kleine bedrijven die de ophaalservice van de gemeente gebruiken om zich niets aan te trekken van de bredere regel om vuil keurig in de daarvoor bestemde plastic zakken, of containers op straat te zetten. In plaats daarvan flikkeren zij alles wat bij hen binnen in de weg staat te pas en te onpas op de stoep.

Horeca-exploitanten met een terras vinden het vaak al heel lang niet meer nodig om na sluitingstijd nog even de stoep te vegen. Bij ons roept dat het gevoel op dat niet de stad verloedert, maar dat goed fatsoen definitief uit de mode is.

Qua vuil zouden de Wallen er het ergste aan toe zijn. En jawel, natuurlijk zijn ook hier toeristen de boosdoener. Is dat wel zo, vroegen we ons af? Een rondje op de fiets, vlak voordat de vuilophaaldiensten voorbij kwamen, leverde de bovenstaande beelden op. Oordeelt u zelf, want wij willen met slechts één keurig verpakt zakje huisvuil in de week niet in het heetst van de discussie terechtkomen.

De opnamen werden gemaakt op 25-07-19 rond 7:30.
 

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.