Vrolijk voortmodderen

Vrolijk voortmodderen

Heel lang was lachgas een drug in opkomst. Jaren geleden al lagen sommige stoepen in de relatief rustige Jodenbreestraat vol met lachgaspatronen. Even later kwamen de mannetjes met grotere tanks met lachgas op hun rug om het partycircuit van dienst te zijn.

De echte doorbraak kwam pas echt met de komst van de spandoeken, stickers, flyers en wat je al niet meer in huis hebt als gemeente om bevolking en toeristen vermanend toe te spreken, zonder daar overigens een solide handhavingsbeleid aan te koppelen.

NTV voorspelde toen al dat als er op straat niet gedronken mocht worden, er snel andere problemen zouden ontstaan. En ja hoor, het alcoholverbod was ‘Gefundenes Fressen’ voor ondernemende geesten die de markt met legale alternatieven overspoelden. Lachgas sloeg het beste aan en de gevolgen voor buurt en bewoners zijn misschien nog wel ernstiger dan wanneer men op straat nog gewoon alcohol zou nuttigen. In ieder geval ontlopen de nare effecten van het gebruik van alcohol en die van lachgas elkaar op straat amper.

De stadsbewoners vragen om handhaving, of desnoods een lachgasverbod, maar de gemeente moddert oostindisch doof verder op de ingeslagen koers.

Tijd om de in 1999 overleden volksschrijver Gerard Reve weer eens te citeren: ‘Vooruitgang bestaat niet, en dat is maar goed ook, want zoals het is, is het al erg genoeg.’
 

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.