Totdat de ketting vastliep

Totdat de ketting vastliep

 
Dankbaar als we waren voor de twintig jaar oude Union fiets die door de moeder van redacteur Franken beschikbaar werd gesteld, bleven we toch uitkijken naar een andere fiets zonder een rammelende kettingkast en vooral dikke banden zodat de GoPro camera het wat minder zwaar zou hebben met het stabiliseren van het beeld tijdens het filmen.

Uiteindelijk liep Van der Kamp op het Waterlooplein tegen een mountain bike aan die zo op het eerste gezicht aan alle eisen voldeed. Geen kettingkast, geen trillende losse onderdelen, banden om de Paris-Dakar mee te rijden en een ongekend aantal versnellingen.

Dat laatste werd zijn Waterloo. Te enthousiast om voor het ritje nog even op YouTube te kijken hoe schakelen nu precies werkt op zo’n mountain bike, scheurde hij met blind vertrouwen in zijn eigen stuurmanskunsten weg van de Nieuwmarkt. Had hij immers vroeger niet motorfiets gereden? En hoe ingewikkeld kon schakelen op zo’n fietsje nu helemaal zijn?

Het doel was de achterzijde van het Centraal Station in beeld te brengen, iets wat eerder mislukt was vanwege slechte lichtomstandigheden, en daarna zou hij wel zien. Misschien een ritje langs het IJ. Dat is voor een deel nog gelukt ook. Daarna wilde hij in volle vaart schakelen en sloeg hij bijna over de kop omdat de vastgelopen ketting zowel pedalen als achterwiel blokkeerde.

En dan zie je ook meteen weer de beperkte opzet van NTV, de allerkleinste omroep van Amsterdam. Want wat zou de Tour de France zijn zonder valpartijen en kilometers voorliggende sprinters die opeens in een ravijn verdwijnen? Het meest informatieve deel van dit filmpje had kunnen bestaan uit werk van een tweede – helaas niet aanwezige – cameraman die had vastgelegd hoe Van der Kamp zich steeds meer besmeurde met smeerolie om de ketting in ieder geval weer zo op de tandraderen te krijgen dat hij in de eerste versnelling naar de redactie kon rijden.

Wat niet is, kan nog komen, moet u maar denken.
 

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.