Slow movie: Regels

Slow movie: Regels

 
Ik moet op de meest omslachtige manier het Coronanieuws en de daaruit voortvloeiende maatregelen tot me nemen. Ik zou natuurlijk naar de persconferentie van de premier kunnen kijken, maar ik word onpasselijk van dat hoofd met ziekenfondsbrilletje. Daarmee wil ik overigens niet stellen dat al zijn Corona-informatie lariekoek is. Ik zou zijn beleid, vergeleken met dat van landen die succesvoller zijn in het bestrijden van Corona, eerder als ‘eigenzinnig en origineel’ willen omschrijven.

Het is gewoon dat zijn hoofd voor mij gekoppeld is aan alles wat ik liever niet zou zien. Ik hoef niet zo nodig nog meer Amerikaanse of Engelse bedrijven in deze stad. Ik ben die expats beu. Ze wonen hier soms twintig, dertig jaar en dan spreken ze nog geen woord Nederlands en als je daar wat van zegt, komt steevast het antwoord dat wij veel te graag Engels spreken. Ja, zo kun je alles omdraaien. Toen Rutte dus de dividentbelasting wilde afschaffen heb ik hem op mijn persoonlijke zwarte lijst gezet. Mijn milde antipathie werd gruwelijke hekel. Dat het niet doorgegaan is, doet er dan niet toe. Ik ben katholiek opgevoed en in dat geloof is de gedachte net zo zondig als de daad. Je kunt als atheïst nu eenmaal niet alles uit je opvoeding van je afschudden.

De gemiddelde Syriër in Amsterdam spreekt binnen twee jaar Nederlands en die sprak bij aankomst in dit land ook al redelijk Engels. Maar o wee, als iemand uit een ander land dan de Verenigde Staten of Groot-Brittannië niet snel genoeg Nederlands spreekt. Dan komt de verblijfsvergunning of het Nederlanderschap in gevaar en mijnheer Rutte voert dan het hoogste woord. Niet dat hij daar ook maar een woord van lijkt te menen. Het enige wat hij wil, is PVV en nu ook FvD wind uit de zeilen halen. Of dat liberaal of democratisch is, weet ik niet. Ik gok op geen van beiden. Het mag duidelijk zijn dat ik ook geen fan van het FvD ben of van de PVV. Ik zag op mijn derde levensjaar aan de hand van mijn moeder in Amsterdam een zwarte man met een tulband op en ik dacht: hier is het leuker en spannender. In Haarlem, waar ik geboren ben, had iedereen in die tijd dezelfde lange grijze jas aan, gecombineerd met grijze broek of grijze gleufhoed.

Ik was blij dat mijn vader voor de KLM werkte en een uniform droeg, want dan kon ik hem op straat beter herkennen.

Ik voel me qua politiek niet thuis bij rechts, links of het midden. Ik ben de beruchte zwevende kiezer. Vroeger stemde ik wel eens uit ballorigheid CDA, gewoon omdat die partij alle democratische processen zo prachtig frustreerde met uit opportunisme geboren coalities. (En zij waren daar lang zo handig niet in als de VVD.) Zo lang CDA aan de macht was, gebeurde er feitelijk niets. Geen vooruitgang en geen achteruitgang. Als kunstenaar, of kunstenmaker zo u wilt, word ik al sinds de jaren tachtig tegengewerkt door zowel linkse als rechtse politici, dus wie gaat mij nu nog verwijten dat ik geen band heb met de Nederlandse politiek?

Of stemt u zelf misschien uit pure liefde voor een partij? Niet omdat het iets met uw inkomen te maken heeft, misschien? Dat zou trouwens zo maar kunnen, want er zijn zat broodarme stakkers die op de VVD stemmen. Wellicht geeft dat een rijk gevoel. Ik weet anders niet hoe ik dat fenomeen moet verklaren.

Toch ben ik met mijn camera even om het gemeentehuis heengelopen en ik heb gekeken hoe serieus mensen de persconferenties van Rutte tot zich hebben genomen. Kijkt u zelf maar. Ik ben meestal optimistisch, maar ik zie in deze beelden de opmaat naar de gevreesde tweede golf besmettingen. Vandaag (9/5/2020) was het veel gekker allemaal, maar toen stond ik iets leuks te filmen op een veilige plek.

Hans van der Kamp
 

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.