Rembrandt over toerisme

Rembrandt over toerisme

De behoefte om een site te beginnen die zich vooral richtte op de Nieuwmarktbuurt en het centrum van Amsterdam daaromheen ontstond in een Facebookgroep over de Nieuwmarktbuurt. Hoewel er geweldige mensen zijn die vrijwel dagelijks prachtige, soms historische, foto’s of filmpjes plaatsten, was er natuurlijk ook een grote groep critici die zelden iets origineels plaatsten, maar wel vrijwel alles van zure kritiek voorzagen. Het is natuurlijk ook frustrerend als je niet veel meer kunt dan kritiek geven op wat anderen met veel positieve inspanning hebben weten te bewerkstelligen, maar zo’n groep gaat dan wel snel vervelen.

Die negativiteit kenmerkt niet alleen die Facebookgroep, in zekere zin kenmerkt dat alle social media. Je hebt mensen die iets plaatsen en je hebt mensen die daar commentaar op leveren. Dat zijn vaak twee verschillende groepen. Op een van de eerste interactieve sites die ik maakte in 1998, zag ik al snel in de statistieken dat conflicten tussen mensen onderling vaak voor de best bezochte dagen zorgden. (Lees verder onder afbeelding.)

 
Koppel aan dit inmiddels bekende fenomeen een verdienmodel, zoals Facebook doet, en je hoeft (inhoudelijk) nog weinig anders te doen dan te zorgen dat de conflicten zo hoog mogelijk oplopen om vervolgens veel advertenties plaatsen op pagina’s met de meeste verhitte discussies. Een simpeler en destructiever verdienmodel is bijna niet te verzinnen. Het bravere bedrijf Twitter doet hetzelfde door extreemrechts ruim baan te geven.

Hoe bestrijd je die negativiteit, die soms gegrond is, maar vaak ook voortkomt uit het feit dat niet iedereen handig genoeg is om zijn of haar gedachten in woord of beeld goed weer te geven? In deze ‘meme’ hebben we getracht negativiteit met negativiteit te bestrijden. Maar dan wel met een vette knipoog.

Hans van der Kamp
 

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.