Over NTV

 
Jaren geleden heb ik midden in een praatprogramma waarin het dragen van hoofddoekjes centraal stond de tevisie pardoes op straat gezet. Ik kan me niet herinneren het apparaat verder ooit gemist te hebben totdat ‘onbeperkt gratis telefoneren’ mogelijk werd bij mijn internet service provider. Het pakket dat ik daar voor moest kiezen bood ook televisie in de gedaante van een klein zwart doosje. Meer uit ballorigheid dan oprechte interesse besloot ik een computerscherm aan het zwarte doosje te koppelen en tot mijn verbazing zat ik al snel weer in de mallemolen van Nederlandse praatprogramma’s waar het onderwerp hoofddoekjes kennelijk nog steeds niet sleets was geraakt.

Met mijn neus in de lucht koppelde ik het computerscherm weer los van het zwarte doosje, waarna ik mijn televisieloze bestaan hervatte.

Althans, dat had ik mijzelf zo wijsgemaakt. Inmiddels keek ik via het Internet meer televisie dan ooit. Een tijdje raakte ik lichtelijk verslaafd aan Netflix totdat ik ontdekte dat vrijwel alle series die me aangeraden werden door eenzelfde basisthematiek gekenmerkt werden. Daar had ik snel genoeg van.

Ondertussen waren er natuurlijk wel nog CNN, MSNBC, YouTube, Vimeo, verschillende late night shows en andere manieren om bewegend beeld tot mij te nemen.

Ik realiseerde me dat ik door de bewust zelf gekozen kanalen een wereldbeeld had gevormd dat waarschijnlijk meer over mijzelf zei dan over de werkelijkheid.

Tegelijkertijd was buiten die veel interessantere wereld, pal voor de deur van mijn huis. De Nieuwmarkt.

Met enige regelmaat documenteerde ik de buurt wel, al werd dat materiaal meestal opgeslagen op harde schijven, met het heilige voornemen ‘daar ooit iets mee te doen’. Uiteindelijk is het dan zover. De site is klaar en over niet al te lange tijd gaan de eerste uitzendingen van start. Verwacht geen hoge frequentie, dat hangt ook een beetje af hoeveel buurtbewoners met een camera meedoen.

Voorlopig zie ik het als een experiment dat de tijd mag hebben om een marginale, maar oorspronkelijke positie in het medialandschap te verwerven. Lukt dat, dan zullen we de inzet vergroten.

Hans van der Kamp