Burgervader van de Nieuwmarkt

Burgervader van de Nieuwmarkt

Het was weer even rustig op de site. Het oorspronkelijke uitgangspunt om ons niet te veel met lokale politiek in te laten, hebben we even in de steek gelaten en dat is ons niet zo goed bekomen.

We hadden geen idee wat het filmpje over Nieuwmarkt/Feestmarkt los zou maken in de Nieuwmarktbuurt. Medestanders en tegenstanders, uiteraard, zoals dat nu eenmaal gaat. De tegenstand kwam van de horeca en de steunbetuigingen kwamen van buurtbewoners.

Feit is dat de plannen, zoals die er lagen (voorlopig) niet zijn doorgegaan. Daar zullen wij slechts een miniem aandeel in hebben gehad. Toen de plannen nog wel door zouden gaan kon Van der Kamp zich verheugen in de aandacht van een van de organisatoren, die kennelijk dacht dat je meer vliegen vangt met honing dan met azijn.

In een PM op Facebook schreef hij aan NTV’s Van der Kamp het volgende:

“Als ik ergens mee kan helpen, laat maar weten. Tot er volledige markt is op zaterdag is er plek zat voor andere dingen.”

Van der Kamp vroeg zich af of hij soms met de nieuwe burgervader van de Nieuwmarktbuurt te maken had. Het is immers niet elke dag dat een horeca-ondernemer openbare ruimte toebedeelt aan bewoners.

Het had het startschot van een kleine, verbale oorlog kunnen worden, zeker gezien het feit dat Van der Kamp zich vaker druk gemaakt heeft over precies dit soort kwesties, maar hij besloot dankjewel te zeggen en de zaak niet aan te kaarten bij de gemeente.

Toch raakte dat kleine bericht op Facebook precies het hart van de kwestie. Veel tegenstanders riepen immers in een vroeg stadium al: ‘Geef de horeca een vinger en ze nemen de hele hand.’

Het hele idee van terrasuitbreidingen komt overigens voort uit een zekere kortzichtigheid. De bestaande terrassen zijn afgestemd op de komst van massa’s toeristen. Die zijn er nu amper. Het idee dat er meer terrassen nodig zouden zijn voor de plaatselijke bevolking en een handjevol toeristen, moet sowieso uit iemands achterste zijn geboren.

De horeca redden, en daarmee de daaraan verbonden werkgelegenheid is een ijzersterk argument dat als een container vol met loden pijpen zinkt op het moment dat je je in de potentie van de afzetmarkt gaat verdiepen.

De horeca is al ruim en breed gered. Er zijn leningen verstrekt door de overheid en er zijn tegemoetkomingen in de personeelskosten. Daar komt bij dat het ‘nieuwe normaal’ sinds 1 juni gewoon weer het oude, vertrouwde achterlijk is geworden. Kijk om u heen en u ziet het zelf ook. Die anderhalve meter wordt op bijna geen enkel terras in het centrum aangehouden. Vaak kan het ook niet eens verwezenlijkt worden, door de structuur van de binnenstad.

Er zijn zoveel sectoren in de binnenstad die veel dieper in de penarie zitten dan de horeca, dat het onafhoudende geklets over terrassen een beetje pijnlijk begint te worden.

Ondertussen lopen mensen uit andere landen met zwart kapitaal horecagelegenheden op te kopen. Dat is een veel groter probleem en daar lijkt niemand zich echt druk over te maken. Toch zal dit op de lange termijn, zo vermoeden wij, voor veel grotere problemen zorgen.

Inmiddels is de gemeente Amsterdam, bekend van de vele blunders met stadsplanning, alweer in de pen geklommen om een nieuwe poging te wagen om van de Nieuwmarkt een Feestmarkt te maken. De E-mail kwam gisteren binnen.

Schrijver van de E-mail Wies Damen zwakt het plan wat af en stelt: ‘Hierbij dient uiteraard rekening te worden gehouden met de belangen van bewoners en andere ondernemers.’

Dat woordje ‘uiteraard’ doet zeer. Uiteraard hadden we eerder bij de vorige plannen betrokken moeten worden, want het gaat over openbare ruimte, maar toen verwachtte men tegenstand en was alles al in kannen en kruiken voordat de bewoners ingelicht werden.

We snappen dat een stad als Amsterdam meer is dan een dorp, ver van de bewoonde wereld, maar bewoners hebben nog steeds overal dezelfde rechten. Door ze op hun ziel te trappen wordt een nieuw plan nog moeilijker te verwezenlijken.

De BIZ Zeedijk is nu aan zet, zo meldt Damen. We weten ons de geboorte van de BIZ Zeedijk nog te herinneren en zelfs hoe de Zeedijk door een handig mannetje uit de kop van Noord-Holland schoongeveegd werd door pandjes voor een habbekrats op te kopen. Tien, hooguit vijftienduizend gulden betaalde hij voor panden op de Zeedijk.

Dat verliep ook al niet helemaal netjes.

Ons advies: richt een Meldpunt Opkopen op en voorkom dat een groot deel van de horeca van de stad verkocht wordt aan oplichters waar we straks fiscaal geen grip op kunnen krijgen.

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.