Max van Norden – Betalen moet iedereen

Max van Norden – Betalen moet iedereen


Mijn eerste verhalen verschenen in De Held, het lijfblad van de Maximalen en tegelijkertijd verschenen dezelfde verhalen ook, voorzien van mijn pentekeningen, in Penthouse. Dit alles niet onder mijn eigen naam, maar onder het pseudoniem Max van Norden. Dat laatste werd door mijn moeder geëist, omdat zij vreesde dat haar goede naam, als voorzitter van het Katholiek Vrouwengilde en als bestuurslid van de Emancipatieraad, mogelijk schade zou kunnen oplopen.

Ze moet een vooruitziende blik gehad hebben, want ondanks het feit dat ik nog geen letter gepubliceerd had toen zij met haar eis kwam, bleek vrijwel alles wat ik later zou publiceren voor de nodige controversen te zorgen. Omdat ik het haar toch kwalijk nam, koos ik voor de naam Van Norden omdat het bijna een perfect anagram is van haar meisjesnaam.

Later zou ik zowel onder Max van Norden als mijn eigen naam schrijven. Inmiddels meer dan twintig jaar later ben ik Max van Norden en Hans van der Kamp los van elkaar gaan zien. Bij elk nieuw project betrap ik mezelf erop dat ik mij afvraag of het iets voor mij is of iets voor Van Norden.

Deze negen verhalen spelen zich af tegen het decor van het Red Light District eind jaren tachtig, dat toen nog gewoon de Wallen heette. Hopelijk stoort niemand zich aan het feit dat ik de verhalen intact heb gelaten en niet spreek over sekswerkers, maar over hoeren.

U kunt het audiobook hier downloaden. Er is tevens een eBook beschikbaar op deze pagina.

Hans van der Kamp

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.