KNSM-eiland en omgeving

KNSM-eiland en omgeving

 
Vrijag 30 augustus – Rond 16:00

Een paar maanden geleden ging ik op bezoek bij iemand op het KNSM-eiland. Ik moest echt even op Google Maps kijken want ik was dertig jaar niet meer op dat eiland geweest.

Ik was onder de indruk van de woning die ik bezocht. De ruimteverdeling was heel on-Amsterdams, bijna frivool, en op zo’n manier dat optimaal gebruik werd gemaakt van de vloeroppervlakte. Minder enthousiast was ik over de piepkleine grachten op het eiland die kennelijk door een Madurodamarchitect waren bedacht. Het deed me denken aan een quote uit de film Apocalypse Now: ‘The more they made it look like home, the more they missed it.’

Stadsarchitecten moeten zich ooit echt in het zweet hebben gewerkt om van het KNSM-eiland iets bijzonder moois te maken en er staan ook echte parels van gebouwen. Toch werkt het geheel niet echt, ook niet op zo’n zonnige dag. Het lijkt meer op een groot betonnen ponton dan een eiland. Maar de entrée via de Jan Schaeferbrug maakt enige tekortkomingen weer helemaal goed.

 
Tijdsduur: 18:33 min.
Route: Prins Hendrikade, Oosterdok, Jan Schaeferbrug, Tosaristraat, Sumatrakade, Azartplein, Verbindingsdam, J.F. Van Hengelstraat, C. van Eesterenlaan, Cruquiusweg, Veelaan, Zeeburgerdijk, S100.

 

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.