Facebook en mijn brave open brief

Facebook en mijn brave open brief


 
Ik word wel eens emotioneel en ik draaf wel eens wat door. Mijn vorige bijdrage, die ik inmiddels afgezwakt heb, was daar een goed voorbeeld van. In mijn open brief aan Burgemeester Halsema was ik echter geheel rustig en genuanceerd. Zo hoort dat ook. Als je jezelf het recht toeƫigent om iemand met een openbare functie aan te spreken, dan moet je er zorg voor dragen dat wat je te melden hebt in ieder geval netjes en niet beledigend verwoord wordt.

Uit de reacties die ik kreeg, merkte ik ook dat mensen, of ze nu voor of tegen onze burgemeester zijn, dat wel konden waarderen.

Op Twitter zag ik dat er een digitale inspraakavond zou komen over de plannen aangaande horeca en Nieuwmarkt, precies het onderwerp dat ik in de open brief aansneed. Ik besloot iets te doen wat ik zelden doe en dat was om van die open brief een advertentie op Facebook te maken. Bij doelgroep had ik Amsterdam ingevuld en verder geen enkel ander gebied in Nederland. Ik wilde dat elke Amsterdammer een geluid kon horen van iemand die ook daadwerkelijk aan de Nieuwmarkt woont en niet zoals veel gemeenteraadsleden door woningprijzen gedwongen is om buiten de stad te wonen.

De advertentie werd in eerste instantie geweigerd omdat mijn identiteit niet was vastgesteld. Nu heeft Facebook al minstens tien keer om mijn paspoort gevraagd, maar goed, ik heb ze nog een fris kopietje gestuurd. Amerika is nu eenmaal een land van ‘Red Tape’, oftewel veel nodeloze administratieve handelingen.

Vervolgens moest er een Euro heen en weer gestort worden naar een bankrekening die ze ook al jaren kennen en gebruiken.

Toen ik aan al die eisen had voldaan, kreeg ik te horen dat mijn advertentie in strijd was met de Algemene Voorwaarden van Facebook, zonder enige verdere toelichting.

Dit is nou precies waarom ik mijn eigen websites heb. Niet omdat ik ‘niet kan Twitteren’ zoals iemand laatst opperde, maar omdat ik niet gecensureerd wens te worden. Mijn sites staan op mijn server en ik onderhoud die zelf. Zelfs de provider heeft daar geen toegang toe. En last but not least, ik bepaal wat ik wel en wat ik niet plaats op die server.

Ik had voor die open brief graag even een wat groter publiek gehad dan de 200, 300 bezoekers per dag hier. Daar had ik Facebook ruim voor willen betalen, maar dat mocht dus niet. Uiteraard heb ik een klacht ingediend en tegen de tijd dat men die klacht in behandeling heeft genomen, kan ik alsnog gaan betalen, maar dan heeft die advertentie geen enkel nut meer.
 
Hans van der Kamp
 

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.