Eerbetoon aan Ed van der Elsken

Eerbetoon aan Ed van der Elsken

Met deze film Welkom in het leven, lieve kleine legt Van der Elsken op gevoelige wijze het gezinsleven vast met zijn vrouw Gerda en dochtertje Tinelou, in afwachting van de geboorte van Daan Dorus, afgewisseld met opnamen van de ouderwetse Amsterdamse volksbuurt, de Nieuwmarkt. De film eindigt met een verslag van de geboorte.

In My Amsterdam (1983) krijgen we een stad te zien die niet meer bestaat. De gebouwen zijn herkenbaar, maar de mensen lijken nu van een andere planeet afkomstig te zijn. Van der Elsken filmde voor My Amsterdam een, waarschijnlijk in de vroege ochtend opgenomen, rondrit door het Amsterdam dat hij als zijn werkterrein beschouwde. Wij herinnerden ons dat er een langere versie van die rondrit bestaat, een op zich staande montage en die proberen we nu te bemachtigen. Het versneld weergegeven beeld dat we nu een timewarp zouden noemen was zijn tijd ver vooruit.

Reden voor ons om diezelfde rit nog eens te maken met eigentijdse apparatuur, als eerbetoon aan Van der Elsken. Deze filmische bijdrage met aanvullende informatie over de fotograaf/cineast kunt u in de komende weken verwachten. Ondertussen zal het u niet ontgaan zijn dat nieuwe bijdragen op nieuwmarkt.tv slechts met grote tussenpozen verschijnen. Daar zijn hele serieuze redenen voor waar wij u verder niet mee zullen vervelen. Alles sal regkom.
 

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.