De Wallen

De Wallen


 
Het is stil op de Wallen en meteen zijn ook de discussies rond de buurt, die volgens burgemeester Halsema ‘niet van deze tijd’ is, redelijk stil gevallen.

Het argument dat iets niet van deze tijd is, mag de grootste verbale open deur heten die je maar in kunt trappen. De hele stad is niet van deze tijd. Precies daarom staan we op de Werelderfgoedlijst.

We hebben het hier al eerder gezegd: je kunt maar beter niet luisteren naar wat Halsema zegt. Beter is het om te kijken naar wat ze zoal doet en dat verschilt niet zo heel veel van haar voorgangers, al heeft ze wel een rare fetisj ontwikkeld, als het gaat om het ophangen van spandoeken met belerende teksten waar geen mens, zeker de toeristen niet, zich wat van aantrekt.

Laatst kreeg Halsema het weer zwaar te verduren van Wakker Nederland, toen ze zei dat ze met gezonde tegenzin handhaving zou inzetten om te zorgen dat burgers zich aan de voorschriften hielden, zoals die door RIVM en premier Rutte waren neergelegd.

Daar was nou voor de verandering helemaal niets mis mee. De politie inzetten op je eigen burgers doe je, als je een democratische ziel hebt, nu eenmaal met gezonde, zoniet grote tegenzin. Dat is wat ons onderscheidt van de Chinezen in Wuhan, die gillende en tegenspartelende mensen met wapenstok, gasmasker en helm uit hun woning sleurden. Zo ziet een dictatuur eruit en niet een democratie.

We hebben in deze stad ook burgemeesters meegemaakt die met een tank een gekraakt pand onruimden en die kant moeten we niet opnieuw uit. Alle noodmaatregelen en verordeningen van nu, daar moeten we na Corona nog maar vanaf zien te komen. We hoeven geen kopie van de VS te worden, waar na een aanval als 9/11, een goed deel van de burgers vogelvrij gemaakt werd door de Patriot Act.

Maar terug naar de Wallen. Onze hoofdkwerulant, ook wel de NTV producer genoemd, schreef onder het pseudoniem Max van Norden prachtige stukjes over zijn ervaringen op de Wallen, eind jaren tachtig. Als we dan toch even geen beeld hebben van hoe de toekomst eruit zal zien, dan kan het nooit kwaad om even door het verleden te dwalen.

[ Link: Betalen moet iedereen ]
 

 

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.