Corona Deel Twee

Corona Deel Twee

Op de voorpagina van deze site is het nog zomer. Inmiddels is het 17 oktober en zitten we weer in een lockdown, die (nog) geen echte lockdown mag heten.

In de maanden die daaraan voorafgingen had ik graag filmpjes gemaakt voor deze site, maar in juli en augustus had ik een overzichtstentoonstelling van mijn werk en waar september aan is opgegaan weet ik niet zo goed meer. Veel bezwaarschriften naar de gemeente, omdat ik met een contactberoep, o.a. freelancend voor de overheid, niet mocht filmen of fotograferen, waardoor inkomen wegviel, terwijl de ToZo-regeling zo in elkaar was gezet dat mensen zoals ik, die ook bestuurder van een stichting zijn, kennelijk buiten alle regelingen vallen.

Het ene heuglijke feit dat plaatsvond is dat ik hoofdredacteur van ons buurttijdschrift OpNieuw ben geworden en daar ging ook tijd in zitten. Ik zie het als een erebaan. Het verdient niets, maar het is heerlijk om te doen.

‘Maar waar heeft u dan van geleefd?’ vroeg een ambtenaar van de gemeente Amsterdam heel vriendelijk.

Mijn antwoord was ongeveer net zo complex als zijn vraag eenvoudig was.

Het moeilijkste vond, en vind ik nu nog, de anderhalve meter regel. Dat is leuk bedacht voor mensen in de Achterhoek, maar probeer hier aan de Nieuwmarkt je maar eens tussen een menigte toeristen of feestgangers heen te persen, zonder die regel te schenden. Het ‘one size fits all’ denken van het RIVM, was hier onmogelijk te realiseren, dus ik liep eerder dan de meeste mensen met een mondkapje op. Baat het niet, dan schaadt het niet, dacht ik.

Maar dan word je om de haverklap uitgekafferd door mensen die een mondkapje zien als een beperking van hun burgerrechten. Het helpt niet als een vooraanstaand viroloog van het RIVM dan gaat lopen roepen dat mondkapjes voor schijnveiligheid zorgen. Schijnveiligheid? Dat waren volgens mij vooral zijn adviezen. Overigens loopt deze éminence grise nu zelf met een mondkapje voor de snuit.

Je kunt een virus niet zien. Wel de manier waarop mensen virussen overbrengen en van dat soort situaties crepeerde het hier. In de Albert Heijn, op de terrasjes etc. Twee uitzonderingen zag ik: De Chinese groothandel die ook aan consumenten voedsel verkoopt en de biologische markt op zaterdag. (Zie bovenstaande foto.)

Aziaten weten kennelijk hoe ze met virussen om moeten gaan, maar waarom mensen op de biologische markt zo galant zijn om zich zo goed mogelijk aan de regels te houden, dat is mij voorlopig nog een raadsel.

Ik kom eigenlijk nooit op de biologische markt. Ik was er om een reportage voor OpNieuw te maken. Niet dat u denkt dat ik na al die jaren opeens gezond ben gaan doen.

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.